Ez a mondat az evangéliumok evangéliuma, a legtömörebb összefoglalása az Örömhírnek. Szeptember 14-től nyolc napon át a templom közepére helyezzük a szent keresztet. Ez az evangéliumi rész azért hangzik el a keresztfelmagasztalás előtti vasárnapon, hogy jól lássuk és értsük Isten szeretetét. Hogy ne csak a szenvedés fája előtt boruljunk le, hanem a feltámadást is dicsőítsük.

Mit jelent ez a szentírási mondat? Mit jelent a kereszt?

  1. Isten a kezdeményező. Ő lép először. Szeretete megelőző szeretet. „Mielőtt megszülettél, már anyád méhében ismertelek és szerettelek.” Üzeni a prófétával.
  2. Isten a szeretet. Nem elvont fogalom. Nem rideg temető, ítélő kegyetlen úr. Ő a szeretet Istene. Szeretete nem befejezett. A görög igealak is folyamatos.
  3. Agape = olyan szeretettel szeret az Isten, mely önzetlen. Nem kiérdemeltük. Nem valamiért szeret. Történet: Orvosi rendelő, idióta kisfiú, anyja öleli, csókolgatja az eltorzult, arcát. Erre csak az anya képes. Mert a gyermek. Így ölel át minket is az Isten. Erről beszél a kereszt. Nem azért, mert jók vagyunk, hanem mert a gyermekei vagyunk, Jézusnak pedig a testvérei.
  4. Senki sincs a földön, akit az Isten ne szeretne.

Hogyan szeret az Isten? Egyszülött fiát adja. Adhatott volna mást is. Újabb 10 parancsot, hogy világosabb legyen mi-mennyi. Ő emberbe sűrítette szeretetét. A Fiába, Jézus Krisztusba. Méhészek mondják, hogy néha szeretnének méhekké változni, és elmondani a méheknek, mennyire szeretik őket, és hogy mit, miért tesznek. Jézusra nézve, őt hallgatva, keresztáldozatát látva alkothatunk helyes fogalmat Istenről, szeretetéről. Egyúttal mintát is adott Fiában, hogy ilyenné legyünk.

Azért jött, hogy aki hisz benne, el ne vesszen. Ahogyan életében lehajolt és felemelt, ma is ezt teszi. Követői által. Én is lehajlok, hogy felemeljek másokat? Albert Sweitzert – Lambarénében, a barakk kórházban kérte valaki, hogy foglalja össze tömören a hitének a lényegét. Ő körbemutatott és azt mondta: Már összefoglaltam. Te mire tudnál rámutatni barátom? Látható a hited?

Miért Krisztus áldozata? Miért a kereszt? – hogy örök életünk legyen. A szeretet nem múlik el soha. Nem ismer halált. Isten, Krisztus halálával kinyitotta a végtelen szeretet ajtaját. Mit kínál a hitünk? Minőségi életet itt, és örök életet odaát.

Mi a kereszt? A szeretet mércéje. Fölé hajlunk, mögötte arany diszkosz. Tükör. Krisztus arca mellett látod a magadét. Ez a tükör minősíti a hitedet. Múzeumi teremőrt kéri egy látogató: „a legszebb termet szeretném látni”. Unottan végigsétál. „Nem sok örömöm volt ezekben a pingálmányokban”. Ki mondta, hogy ezek szépek”?. Évszázadok minősítették Uram- Válaszolja a teremőr. Ön nem azért jött, hogy zsűrizze a képeket. Azok minősítik nézőiket. Önnek pótvizsgáznia kell az igazi szép ismeretéből.

A kereszt már vizsgázott. Nőjünk fel Krisztus szeretetéhez. Valahányszor ránézünk, tartsunk lelkiismeret vizsgálatot. A kereszt világítson meg bennünk mindent, ami rossz. Engedjük, hogy Krisztus által az Isten felemeljen minden nap az önzetlen szeretet magasára.

Pin It on Pinterest