Tavaly nyáron a hittantáboros gyerekek szülei többször is megjegyezték, hogy egy ilyen táborban ők is szívesen részt vennének. Ez adta az ötletet, hogy pályázzunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett Egyházi közösségi célú programok 2023. évi támogatása – más helyszínen (utazással, szállással) megvalósuló 2-4 napos programra. Polgári László parókus atyával gondolkodni kezdtünk és még 2022 októberében Szlovákiát, ezen belül a szőlőskei Hatfát választottuk úticélként. Azt az üdülőt amit 2020-ban  Magyarország Kormánya által elnyert támogatásból részben felújítottak. A pályázatunkat támogatásra méltónak találták, hiszen nem csak az utazás költségeit, de a belépőjegyek megvásárlását is ebből az összegből vállaltuk, így a jelentkezőknek csak a szállást és az étkezést kellett önerőből fizetniük.

2023. június 29-én sok szervezést és egyeztetést követően reggel nyolc órakor elindult a busz 16 gyermekkel és 31 felnőttel (köztük több nyugdíjas korú nagymamával és nagypapával).

Délelőtt a borsi Rákóczi Kastélyban már vártak bennünket. A csapat két idegenvezető segítségével tekinthette meg a II. Rákóczi Ferenc életét és korát  bemutató kiállítást. Egy hagyományos kiállítással ellentétben, ahol érvényesül a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” elv itt a látogatók szinte mindent megérinthettek, kipróbálhattak, ami hatalmas élmény volt fiatalnak, idősnek egyaránt. A kiállítás egy körpanorámás vetítéssel zárult, ahol a 360 fokos vásznon animációs film mutatta be II. Rákóczi Ferenc életét és madártávlatból csodálhattuk meg a környéket is. A nagyobb gyerekek a virtuális portyaponton próbálták ki, milyen lehetett egy apród bőrébe bújni, míg a kisebbek elfoglalták a kastély mögötti hatalmas játszóteret.

A Nagyasszonyok éttermének teraszán finom kávéval frissülhettek az idősebbek, míg a gyerekek játszottak. Kora délután indultunk tovább Királyhelmecre, ahol Vaszily József görögkatolikus esperes-parókus atya már várt minket. Megtekintettük a templomot, megismerhettük az egyházközség történetét, majd a felújított közösségi térben munkatársával vendégül láttak bennünket.

József Atya a gyerekeknek játszóházi élménnyel is kedveskedett. Amíg a kisebbek önfeledten szórakoztak, a felnőtteknek volt idejük az esti vacsorához üdítőket vásárolni. Az erdei iskolába, – ami a tábor helyszínéül szolgált – késő délután értünk. Tóth Mihály atya és csapata nagy szeretettel fogadott bennünket.

Az estebédet követően minden család elfoglalhatta a számára kijelölt faházat és következhetett a felnőtt-gyerek focimeccs, majd az elmaradhatatlan tábortűz… és ha már tábortűz, akkor nem hiányozhatott a szalonnasütés sem. Késő estig tartott a jókedvű beszélgetés, miközben a gyerekek jókedvűen futkároztak.

A tábor másnapján a szabadidőé, kikapcsolódásé volt a főszerep. Zsuzsa néni Mihály atya felesége igazi játékmesterként gondoskodott kicsik és nagyok szórakoztatásáról.
 

Mondhatni felejthetetlen élmény volt ez mindannyiunk számára. Megízlelni a testvéri közösség erejét, megtapasztalni az együtt játszás, együtt gondolkodás élményét. A gyerekek és persze mi is egész nap vidáman játszottunk. A szülőknek, idősebbeknek volt lehetőségük pihenni, beszélgetni is.

Akinek  még volt energiája elsétálhatott a közeli Hubertus Vadaskerthez és megnézhette az ott élő dámszarvasokat.

 A konyhán értünk munkálkodó szorgos kezek által készített böjti ételek nagyon finomak voltak. Este a gyerekek Zsuzsa néni jóvoltából még pillecukrot is sütögettek a tábortűz mellett. A hangszálainkat dicsőítő és hálaadó énekek éneklésével edzettük.

Harmadik reggel a házigazda mesélt a táborban folyó sokirányú tevékenységről, majd a kis közösségi kápolnában imádkoztunk vendéglátóinkért.

A kiadós reggelit elfogyasztva és az úticsomagokat magunkhoz véve indultunk tovább Klokočovra, a legrégebbi görögkatolikus kegyhelyek egyikére. A Sirava tó partján a templomban a Mária tisztelet az Istenanyja ikonhoz kapcsolódik.

Az eredeti kép történelmi leírások szerint 1670-ben könnyezett. Manapság évente búcsújárók ezrei teszik tiszteletüket ezen kegykép előtt.  Ennek a maroknyi csapatnak a jóisten kegyelméből a harmadik napon ez is megadatott.

Imáink meghallgatásra találtak, hiszen a három nap különösebb gond, nehézség nélkül szeretetben, egyetértésben lezajlott, éppen úgy ahogy ezt 2022 őszén megálmodtuk.       

Pin It on Pinterest