Történet: Város – öreg ül a kapujában – vándor: Milyen emberek laknak itt? Letelepednék. Honnan jössz? Egy másik városból. Ott milyen emberek éltek? Rosszak, haragtartók, irigyek, pletykásak. Itt is ilyen emberekre találsz majd, ha letelepszel. … Néhány nap múlva másik vándor érkezik. Ugyanaz az öreg. Ugyanott. Ugyanaz a kérdés. Ugyanúgy visszakérdez. Válasz: Ahol eddig éltem, ott jó emberek éltek, derűsek, békések, jószívűek, segítőkészek. Itt is ilyen emberekre találsz majd, ha itt telepszel le.

Ugye értjük, hogy néhány nap alatt nem a város változott meg, hanem a rosszindulatú ember – bárhová is megy – haragot teremt maga körül. A jószívű pedig megtalálja a szelíd, derűs embereket a legrosszabb vidéken is. Az Istenszülő szülei és a ti szüleitek is azért vezettek be benneteket a templomba, hogy békességet, derűt, hitet, jóságot tanuljatok itt a békesség, szeretet és jóság forrásától, az Istentől. Ha ezt megszerzitek, bárhová mentek is, ott megtaláljátok a hasonló embereket, és házatok a békesség és szeretet szigete lesz. Mi is ebben szeretnénk nektek segíteni.

Életünk egy nagy utazás. Az autósnak folyamatosan figyelnie kell, ha haladni akar és időben célhoz érni. Nem vezethet rutinból. Kell a térkép, a többi közlekedő ismerete. Ezer veszély leselkedik rá. Lelki utazásunk hasonló. Kell a felkészültség, a védelem. Pál apostol kora legjobb hadseregét, a római katona fegyverzetét veszi alapul a lelki hadviselés eszköztárának kialakításánál is. A római sereg jól felszerelt, jól felkészített, nagyon fegyelmezett és rendkívül hatékony volt. Az akkor ismert világ kétharmadát a római légiók hódították meg.

E lelki fegyverzet beszerzésében szeretnénk most nektek segíteni. A tisztesség öve, az igazság páncélja. Az öv ad tartást a deréknak. A súlyemelők széles övet viselnek, és a nagy súly felemelése előtt jó szorosra húzzák, hogy meg ne roppanjon a derekuk. A tisztesség ilyen öv a lelki súlyok megemelésénél. Tartást ad, nagyobb terhek elviselésére tesz alkalmassá minket.  Az igazság a barátja a tisztességnek. Olyan, mint a páncél: lepereg a rosszindulat, a hazugság róla. Valaki írja, hogy ha félre nyelünk, köhögéssel védekezik a szervezetünk. Ha minden félre mondott, hazug szónál köhögés jönne ránk, nagyon nehéz sorsa lenne jó néhány gyermeknek és felnőttnek.

Szent Ágoston asztalától fel kellett állnia annak, aki mások becsületébe gázolt. Viktor Hugo asztalánál mindig volt egy szék és egy teríték. Kié? Kérdezték. Az ül itt, akiről éppen beszéltek – volt az író válasza. Édesanyád is, az érintett is hallja, amit titokban mondasz. Az igazság szeretete páncél, amely megvéd minden alattomosságtól, hazug szótól, tettől.

A készség saruja: az evangélium hirdetésére. A tétlenség, a lustaság rossz tanácsadó. Tettekre teremtett bennünket az Isten. A tudatos unalom bűn. Szent Izidorról írják le, hogy szívesen kimaradt az iskolából. Egyszer, amikor iskola helyett éppen csavargott, látott egy asszonyt, aki vizet vitt két vödörrel rúdon a vállán. A vödrök füle, már félig elkoptatta a vastag rudat, annyira belevágódtak a sok víz cipelésétől. Megsajnálta az asszonyt, segített neki hazavinni a vizet és elgondolkodott: mennyi vizet vihetett a vállán az ő édesanyja, amíg ő megnőtt. Ekkor határozta el, hogy ahol tud, segíteni fog. Nem nagy dolgokra kell gondolni. Sok kicsire készüljetek. Adventi naptár. Ablakok. Minden napra egy jó szó, jó cselekedet, megtartott ígéret.

A hit pajzsa: amit mindig oda tehetünk, amely irányból támadás ér minket. Az egész embert eltakarta. Ha csapatban használták, áttörhetetlen védelmet jelentett.  Közösségben, egymást támogatva a jóban, mi is erősebbek vagyunk.

A remény sisakja – Ez az ami védi a fejet. Az örök élet reménye. Nem enged elkeseredni. Lógó orral élni. Derűt ad. Felhők fölött mindig kék az ég. Megtanít a felhők mögé látni. Istent látni az élet eseményei mögött.

Kard, az Isten igéje – Ezzel támadj és védd magad. Ez erős, biztos fegyver. Tanuld meg jól forgatni. Ismerd és használd. Ilyen fegyverzettel szeretnénk felszerelni benneteket az elsőáldozás napjára. Krisztus csapatának,a szentek közösségének tagjai lesztek.

Király fia – mulatságba készül – apja elengedi – fiók, néhány arany -. Menj fiam, érezd jól magad. De ott, a mulatságban se feledd, hogy te ott is, akkor is a király fia vagy. Ha kimentek a templomból, ti se feledjétek. Mi felnőttek se feledjük, hogy a legnagyobb király, az Isten fiai vagyunk. Legyünk hozzá méltóak!

Pin It on Pinterest