Az Isten az embert jónak teremtette. A bűnnel az ember beteg lett. isten különleges módját választotta az emberiség gyógyításának. Évezredeken keresztül készítette a leszállópályát fiának, Jézus Krisztusnak. Közben elültette a próféták szavával a választott nép közreműködésével a világban magvait azoknak az értékeknek, melyek Krisztus segítségével termést hoznak a Földön.

Gyermekkel gyógyít az Isten. Jelentéktelennek tűnik egy piciny gyermek, pedig nagy átalakító erővel bír. Amikor egy családban gyermek születik, szinte minden megváltozik. Ő lesz a középpont. Hozzá igazodik mindenki. Átrendezik a szobát, a lakást. Magasabb hőmérsékletet tartanak miatta. Vége van az éjszakai nyugalomnak… Amikor kevesebb gyermek születik egy országban, egy földrészen, kevesebb lesz a mosoly az emberek arcán. Acsarkodóbbá, mogorvábbá, önzőbbé válik a társadalom. A gyermekek mosolya tesz minket derűsebbé, önzetlenebbé. Isten belülről akar gyógyítani minket.

Az USA-ban történt 1995. októberében. Ikerpár született. Koraszülés volt, inkubátorba kerültek a csecsemők. Egyik erősödött, fejlődött, a másik egyre gyengült, hiába tettek meg érte mindent az orvosok. Csuklani kezdett, fulladozott, gyorsult a pulzusa. Már lemondtak róla, amikor az egyik nővér azt javasolta, hogy próbálják meg utolsó esélyként, hogy egy inkubátorba, egymás mellé fektetik őket. Bár ez minden szabállyal ellenkezett, mivel nem volt veszteni való, az orvosok megengedték. Amint a kezük összeért, a haldokló gyermek szívritmusa normálissá lett, lassan minden életfunkciója rendbejött. Nem történt orvosi beavatkozás. Csak egy testvér közelsége, érintése. Ez a kép akkor bejárta az egész világot. Az orvosok elkezdték kutatni az esetet, és teljesen új alapokra helyezték az iker csecsemők gondozását. pl., hogy csak fertőzés esetén szabad szétválasztani őket.

Karácsonykor a beteg emberre rámosolyog egészséges ikertestvére a betlehemi jászolból. Egy kis időre helyre is billen a világ egyensúlya, és az eredeti mozgató erő – a szeretet lesz az úr a világban. Elhallgatnak a fegyverek. Ha engedjük, hogy egészséges testvérünk mellettünk maradjon, megérintsen minket minden nap az imában, a liturgiában. Ha mellette maradunk a templomban, a hitben és a szeretetben.

A világ mást várt. A zsidók hadvezért, aki segít lerázni a római igát. Jólétet a szegények, hogy ne kelljen tovább éhezni. A nép vezetői olyan Messiást, aki újra Dávid és Salamon nagyságával uralkodik majd, és mindenki hozzájuk igazodik. Ehhez képest az istálló üzenete egészen más. József tarisznyája üres. Mária ruhája kopott. Az istálló berendezése szegényes. Hamisak az elvárásaink. A betlehemi gyermek azért jött, hogy a szívbe hozzon megbocsátást, békét, hogy meggyógyítsa a megtört szívűeket.

Ha igazi karácsonyt szeretnénk, akkor ne a külsőségekre helyezzük a hangsúlyt. A szívünkben készítsünk nagy gonddal mindenkinek ajándékot. ne csak a házunkat, az utcákat, hanem a lelkünket is díszítsük fel: megbocsátással, szelídséggel. Ne csak az étel és az ital legyen finomabb az asztalon, hanem a szókincsünk is.

Ha minden nap tudatosítjuk ikertestvérünk jelenlétét a házunkban, az otthonunkban, a családunkban, ha vigyázunk arra, hogy ne távolodjunk el tőle gondolkodásban, életvitelünkben, szavainkban és tetteinkben, – akkor állandósul bennünk és körülöttünk karácsony légköre: a béke és az öröm a szeretben.

Pin It on Pinterest