A pünkösd utáni első vasárnapon a görögkatolikus egyház mindenszentek vasárnapját ünnepli, melynek hagyománya a IV. századik nyúlik vissza. Húsvétot és pünkösdöt, az emberiség megváltását és megszentelését a két legfontosabb eseményének tekinti az egyház, mely minden keresztény ember számára elérhető.

Mindenszentek vasárnapján pedig azokra a szentekre, vértanúkra, apostolokra és egyháztanítókra emlékezik az egyház, akik kiemelkedő módon élték meg Krisztus követését, s akik példaértékű életet éltek. Kik a szentek? A legegyszerűbben azt mondhatnánk róluk, hogy az erények bajnokai, a példaadó emberek, a követendő példák, a keresztény szellemiséget formáló és népszerűsítő személyek. Akik ugyanolyan emberek voltak, mint mi, de életükkel mások számára példaként szolgáltak. Ez a fogalom egyáltalán nem kapcsolható a mai értelemben vett celeb fogalomhoz, amely leginkább az öncélú hírnevet népszerűsíti és ünnepelteti, vagy úgy igyekszik dicsőséget szerezni, hogy a durvaságot és az erkölcstelenséget is értéknek mutatja be. A szent fogalma kizárólag a pozitív erényekre, az érték- és mértékadó viselkedés bemutatására épül.

Kortünet, hogy sokan az erénygyakorlást úgy fogják fel, mint valamilyen idénymunkát. Időszakosan egy-egy erényt talán megélnek, de amikor nem tűnik hasznosnak, elhanyagolják, figyelmen kívül hagyják. Vagy mint egy műszakot a gyárban, ahol kiosztanak számunkra egy feladatot, de amelyet a kapun kilépve már nem kell gyakorolni, sőt ki kell belőle kapcsolódni.

A keresztény értelemben vett szentségre törekvés azonban életszemléletet, elhatározást jelent napi 24 órában azok számára, akik elkötelezték magunkat Krisztus mellett. Egy dinamikus életmód megteremtését jelenti minden keresztény ember számára, amely megtart bennünket a helyes úton, a helyes irányban.

Történelmünk évszázadai is tele vannak szentekkel, ami a keresztény magyarság elkötelezettségét és értékszemléletét mutatja. Egyben örökséget és követhető példát is jelentenek számunkra. Nemzetünk számára a szentek által megélt értékek, az elkötelezettség, a tisztaság, a megbocsátás, a kitartás, a helyes önértékelés a jelenkor kihívásaiban is aktualitást és példát mutatnak. Így aktualitást nyernek ősi himnuszunknak a szavai: „Szent magyaroknak tiszta lelkét nézzed, / Érdemét idézzed!…/ De könyörögnek ők tépett hazánkért. / Hadd legyünk mink is tiszták, hősök, szentek: / Hazánkat így mentsd meg!

Marosi István

Pin It on Pinterest